Πώς να μετατρέψετε το χόμπι σας σε επιχείρηση!
Έχετε μια απασχόληση ως χόμπι στον ελεύθερο χρόνο σας; Έχετε ποτέ σκεφτεί ότι θα μπορούσατε να μετατρέψετε αυτή τη δραστηριότητα σε μια νέα επιχείρηση;
Φτιάχνετε κοσμήματα, ζωγραφίζετε, πλέκετε, ράβετε, αγαπάτε να φωτογραφίζετε; Κυριολεκτικά οτιδήποτε παρέχει αξία και προσφέρει υπηρεσία σε άλλους, μπορεί να μετατραπεί σε μια επικερδής επιχείρηση.
Δείτε 5 τρόπους για να κάνετε τα πρώτα βήματα και να οργανωθείτε αποτελεσματικά.
1) Προετοιμαστείτε για 6 μήνες σκληρής δουλειάς
Να δημιουργήσεις μια νέα επιχείρηση απαιτεί αφοσίωση, πάθος και επιμονή. Αρχικά θα πρέπει να δεσμευτείτε για ένα διάστημα 6 μηνών τουλάχιστον για να προετοιμαστείτε και να οργανωθείτε, έτσι ώστε να κάνετε το όνειρο σας πραγματικότητα. Να έχετε σχεδιάσει και παράγει τα πρώτα προϊόντα σας, την ιστοσελίδα σας, τα social media, την εταιρική ταυτότητα της επιχείρησης σας και να έχετε κάνει τη σωστή έρευνα αγοράς.
2) Κάντε έρευνα αντιδράσεων
Πώς ανταποκρίνονται οι άνθρωποι, οι γνωστοί και φίλοι σας στο χόμπι σας; Σας ζητούν να τους φωτογραφίζετε ή σας ζητούν τα πράγματα σας για να τα αγοράσουν; Ποια είναι η αντίδραση τους μόλις έρχονται σε επαφή με τα προϊόντα σας, ενθουσιάζονται ή όχι; Επιθυμούν να τα αγοράσουν;
Όταν μελετήσετε τις αντιδράσεις τους, θα έχετε σταδιακά μια ξεκάθαρη απάντηση για το εάν το προϊόν σας είναι επιθυμητό ή όχι. Όπως και να έχει, κάθε αντίδραση τους θετική ή αρνητική είναι θεμιτή. Γιατί είτε μας δίνει ώθηση για να προχωρήσουμε, είτε μας δίνει την ευκαιρία να βελτιωθούμε και να εξελιχθούμε.
3) Ξεκινήστε απλά
Για να ξεκινήσετε τη μετάβαση από το χόμπι στο επάγγελμα, χρησιμοποιήστε απλούς τρόπους.
Απλοποιήστε τις διαδικασίες και κρατήστε τους στόχους σας σαφείς. Αποφύγετε να μπείτε στη διαδικασία σύγκρισης, παρατηρείστε το τι κάνουν οι υπόλοιποι στο χώρο σας με τη ματιά της περιεργείας και όχι της σύγκρισης. Υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν αυτό που εσείς κάνετε εδώ και αρκετά χρόνια, όποτε έχουν εξελιχθεί στην πορεία των χρόνων. Δεν θα σας ωφελήσει, εάν μπείτε σε διαδικασία σύγκρισης. Μπορεί να σας μπλοκάρει και να μη δώσετε την ευκαιρία στον εαυτό σας να δημιουργήσετε κάτι νέο.
4) Σχεδιάστε τα οικονομικά σας
Ως μέρος του επιχειρηματικού σας σχεδίου, υπολογίστε τα μηνιαία σας έξοδα, το προβλεπόμενο εισόδημα και το συνολικό κόστος εκκίνησης, συμπεριλαμβανομένου οποιουδήποτε νέου εξοπλισμού μπορεί να χρειαστείτε και διαφόρων επαγγελματικών εξόδων.
Κάντε ένα πλάνο εξοικονόμησης χρημάτων σε βάθος 6 μηνών, για να μπορέσετε να λειτουργήσετε τη νέα σας επιχείρηση χωρίς στρες.
5) Δημιουργήστε τo κοινό σας
Η ομάδα και το κοινό σας έχει μεγάλη σημασία για την ανθεκτικότητα της επιχείρησης σας. Τόσο το κοινό που θα δημιουργήσετε μέσα από τα social media και από την δικτύωση σας θα σας ακολουθεί, θα αγοράζει τις υπηρεσίες ή τα προϊόντα σας άλλο τόσο μεγάλη σημασία έχουν οι άνθρωποι που θα συνεργαστείτε μαζί τους.
Χρειάζεστε αρχικά μια καλή ομάδα υποστήριξης για θέματα οικονομικής φύσεως, μια γραφιστική υποστήριξη για την ταυτότητα της επιχείρησης που θα εκφράζει εσάς και τα προϊόντα σας και όταν θα είστε έτοιμοι θα χρειαστείτε μια ομάδα μάρκετινγκ και προώθησης καθώς και ένα μέντορα ή cοach για να σας δώσει την ώθηση για να επεκτείνετε την επιχείρηση σας.
Όλοι αυτοί θα σας βοηθήσουν να μην αισθανθείτε μόνοι στο χαοτικό κόσμο της επιχειρηματικότητας.
Δεν είναι ποτέ αργά, για να αλλάξεις την επαγγελματική σου πορεία και να κατακτήσεις τη ζωή που επιθυμείς!
Με εκατοντάδες πλατφόρμες και εργαλεία να προσφέρουν πλέον την δυνατότητα στον καθένα να κατασκευάσει το δικό του ηλεκτρονικό κατάστημα (eshop) με ευκολία και χωρίς ειδικευμένες γνώσεις πάνω σε γλώσσες προγραμματισμού, ο ανταγωνισμός στις online πωλήσεις είναι πλέον τεράστιος.