Career & Business Coaching by Popi Dimitropoulou

View Original

Πως να ξεκινήσεις τη δική σου επιχείρηση σωστά

Όταν ετοιμάζεσαι να ξεκινήσεις μια καινούργια επιχείρηση, ένας απ’ τους πρώτους στόχους που πιθανότατα να έχεις είναι να την μετατρέψεις σε ένα επιτυχημένο και αναγνωρίσιμο brand. Μετά την έναρξη της δικής σου επιχείρησης όμως, κανένας δεν σε προετοιμάζει για όλα όσα επρόκειτο να ακολουθήσουν.

Image Credits: Avel Chuklanov στο Unsplash.

Η αρχή είναι δύσκολη”, τείνει να ακούει το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων που ετοιμάζονται να ξεκινήσουν την δική τους επιχείρηση (ειδικότερα στην Ελλάδα). Λογικό άλλωστε, καθώς ακόμα κι αν έχεις μια εξαιρετική ιδέα για ένα προϊόν ή μια επιχείρηση που είσαι σίγουρος/η πως μπορεί, είτε να βοηθήσει κάποιον, είτε γνωρίζεις αρκετούς που θα το χρειαζόντουσαν, στην πραγματικότητα δεν μπορείς να ξέρεις αν τελικά θα υπάρχουν αρκετές πωλήσεις ώστε να μπορείς να καλύπτεις τα έξοδα της εταιρείας σου.

Διάβασε επίσης: Τι χρειάζεσαι για να χτίσεις μια επιτυχημένη επιχείρηση!

Επιπλέον, ο φόβος, το άγχος, η πίεση και οι συνεχείς σκέψεις για το αβέβαιο αύριο και το μέλλον της καινούργιας σου επιχείρησης, είναι ορισμένα συναισθήματα τα οποία πιθανότατα να βιώνεις ήδη. Αλλά δεν χρειάζεται να ακολουθήσεις το ίδιο μονοπάτι, καθώς υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να μειώσεις όλα αυτά τα συναισθήματα και να ξεκινήσεις δυναμικά και με περισσότερη σιγουριά.

1. Δημιούργησε ένα επιχειρηματικό πλάνο

Κάθε επιχείρηση χρειάζεται ένα επιχειρηματικό πλάνο, το οποίο ουσιαστικά θα λειτουργεί ως ένας λεπτομερής χάρτης για οτιδήποτε σχετίζεται με αυτή. Επιπλέον, η δημιουργία του πρώτου σου επιχειρηματικού πλάνου θα σε βοηθήσει να δεις πόσο σωστά έχεις στήσει όλη τη δομή της και αν υπάρχει χώρος βελτίωσης σε συγκεκριμένα μέρη.

Τι πρέπει να περιλαμβάνει ένα επιχειρηματικό πλάνο;

Το επιχειρηματικό σου πλάνο θα πρέπει να είναι όσο πιο αναλυτικό γίνεται, περιλαμβάνοντας σημαντικές πληροφορίες και τα στοιχεία της επιχείρησης σου, τους βασικούς σου στόχους, το budget που διαθέτεις, πλήρης ανάλυση για τους ανταγωνιστικές σου και πολλά ακόμη που είναι απαραίτητα για να ξεκινήσεις σωστά.

Συνήθως, τα επιχειρηματικά πλάνα περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Το λογότυπο και μια περιγραφή της επιχείρησης σου, η οποία θα συμπεριλαμβάνει όλες τις σημαντικές πληροφορίες, όπως το όνομα, την διεύθυνση και τα ονόματα που βρίσκονται ως κάτοχοι στην εταιρεία.

  • Τα φυσικά / ψηφιακά προϊόντα ή υπηρεσίες που θα παρέχει η επιχείρηση σου και πως σκοπεύεις να τα προωθήσεις.

  • Όλους τους στόχους που έχεις θέσει για την επιχείρηση σου - τόσο για το κοντινό όσο και για το μακρινό μέλλον.

  • Προϋπολογισμός του συνολικού budget που διαθέτεις για την επιχείρηση και πως θα το διαχειρίζεσαι σωστά, συμπεριλαμβανομένων και των εξόδων.

  • Πλήρης ανάλυση και αναφορά για τον ανταγωνισμό και την κατάσταση της αγοράς στην περιοχή / χώρα που σε ενδιαφέρει.

Πως σκοπεύεις να πουλήσεις τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σου; Πόσα χρήματα θα χρειαστείς για να ξεκινήσεις και πόσο γρήγορα αναμένεις να ξεκινήσει να δουλεύει η επιχείρηση; Όλα τα σημαντικά ερωτήματα θα πρέπει επίσης να απαντηθούν μέσα στο επιχειρηματικό σου πλάνο.

Πως να δημιουργήσεις ένα επιχειρηματικό πλάνο

Ο πιο εύκολος, γρήγορος και “διασκεδαστικός” τρόπος για να δημιουργείς τα δικά σου επιχειρηματικά πλάνα, είναι με online εργαλεία όπως το Canva.com. Η υπηρεσία παρέχει ένα κατάλογο με Business Plan Templates (έτοιμα πρότυπα) τα οποία μπορείς να διαμορφώσεις με διάφορους τρόπους, αλλάζοντας τα χρώματα, τις εικόνες, τις γραμματοσειρές, μεταξύ άλλων.

Μπορείς επίσης να δημιουργήσεις το επιχειρηματικό σου πλάνο με προγράμματα όπως το Microsoft Word, με τα Έγγραφα της Google, ή ακόμα και με προγράμματα όπως τα WPS Office και LibreOffice, εκ των οποίων και τα δύο παρέχονται δωρεάν.

Όποια υπηρεσία ή πρόγραμμα κι αν επιλέξεις, σιγουρέψου πως το τελικό αρχείο θα το έχεις εξάγει σε PDF μορφή, έτσι ώστε να μπορείς να το προβάλλεις από κάθε συσκευή με ευκολία. Από το Canva θα έχεις επίσης την δυνατότητα να δημιουργήσεις και τα ηλεκτρονικά τιμολόγια της εταιρείας σου, σχεδιάζοντας τα με βάση την αισθητική της καινούργιας σου επιχείρησης.

Μπορείς επίσης να αφήσεις μια business coach να αναλάβει τη δημιουργία του επιχειρηματικού σου πλάνου, έτσι ώστε να υπάρχει σωστή και οργανωμένη μελέτη πίσω από αυτό και τους ανταγωνιστές σου.

Διάβασε επίσης: Πώς να μετατρέψετε το χόμπι σας σε επιχείρηση!

2. Βρες έναν λογιστή και κάνε έναρξη επιχείρησης

Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεσαι είναι ένας λογιστής ή μια λογίστρια που δεν γνωρίζει τουλάχιστον τα απαραίτητα για την ειδικότητα της επιχείρησης σου. Μιας και πρόκειται για το άτομο που θα αναλάβει οτιδήποτε νομικό γύρω απ’ την εταιρεία σου, είναι σημαντικό να γνωρίζει όσο το δυνατόν περισσότερα γίνεται για τα προϊόντα που σκοπεύεις να πουλήσεις ή τις υπηρεσίες που θα παρέχεις.

Σε κάθε περίπτωση, η μελέτη είναι σημαντική προτού ξεκινήσεις. Το πρώτο βήμα είναι οι αξιολογήσεις, οι οποίες αν και δεν είναι πάντοτε η πιο αξιόπιστη πηγή, πολλές φορές είναι αρκετά σημαντικές για να αποφύγουμε να χάσουμε άδικα τον χρόνο μας. Μηχανές αναζήτησης όπως η Google παρέχουν αμέτρητο αριθμό αξιολογήσεων που μπορείς να διαβάσεις για εκατομμύρια επιχειρήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο λογιστής θα πρέπει να βρίσκεται επίσης στην ίδια περιοχή με την επιχείρηση σου, ώστε να έχετε πάντα την δυνατότητα άμεσης συνάντησης. Συστήνεται να συναντηθείς με τουλάχιστον 2-3 λογιστές προτού πάρεις την τελική σου απόφαση. Προτού το κάνεις ωστόσο, σημείωσε κάπου όλες τις βασικές ερωτήσεις που σχετίζονται με την επιχείρηση σου, τους βασικούς σου στόχους και δοκίμασε με διάφορους τρόπους να ελέγξεις τις γνώσεις που έχει ο λογιστής γύρω από το είδος της δουλειάς σου.

Αν ένας λογιστής γνωρίζει για το είδος της επιχείρησης σου και είναι αξιόπιστος, θα σε κρατάει ενήμερο/η για οτιδήποτε καινούργιο βγαίνει ή αλλάζει.

Η διαδικασία για την έναρξη μιας καινούργιας επιχείρησης είναι επίσης πιο εύκολή από ποτέ άλλοτε, με τα περισσότερα βήματα να έχουν ψηφιοποιηθεί και άρα απλοποιηθεί αρκετά. Ο λογιστής ή η λογίστρια σου θα σε ενημερώσει για όλη την διαδικασία και το συνολικό της κόστος. Θα χρειαστεί επίσης να δημιουργήσεις έναν επαγγελματικό λογαριασμό σε κάποια τράπεζα, οπότε μια μελέτη γύρω από αυτές και τις παροχές τους είναι επίσης μια εξαιρετική ιδέα.

3. Προώθησε την καινούργια σου επιχείρηση

Είναι σημαντικό να ξεκινήσεις να δημιουργείς ένα στρατηγικό πλάνο προτού προχωρήσεις στην έναρξη της καινούργιας σου επιχείρησης. Αρκετοί κάνουν το μεγάλο λάθος να επενδύουν αρκετά χρήματα και χρόνο στην δημιουργία της καινούργιας τους εταιρείας, που συνήθως ξεχνούν πόσο σημαντική είναι η προώθηση της στη συνέχεια.

Υπάρχουν ορισμένα βασικά πράγματα που πρέπει να κάνεις προτού και αφότου ανοίξεις την καινούργια σου επιχείρηση. Μερικά από αυτά περιλαμβάνουν:

Καταχώρηση της επιχείρησης στο Google My Business

Το Google My Business πρόκειται για έναν από τους γρηγορότερους και ευκολότερους τρόπους για να καταχωρήσεις στην επιχείρηση σου στα αποτελέσματα της μηχανής αναζήτησης. Η πλατφόρμα απευθύνεται σε επαγγελματίες και σου επιτρέπει να εισάγεις το όνομα και τα στοιχεία της επιχείρησης σου, μια σύντομη περιγραφή, την τοποθεσία στην οποία βρίσκεται, τις ώρες λειτουργίας και πολλά ακόμη.

Μόλις η καινούργια σου επιχείρηση / κατάστημα καταχωρηθεί, στη συνέχεια όποιος αναζητάει την ονομασία της θα εμφανίζεται δεξιά από τα αποτελέσματα. Παράλληλα, αν τα συμπληρώσεις όλα σωστά και υπάρχει κίνηση, θα ξεκινήσει να εμφανίζεται και στις προτάσεις της πλατφόρμας στα προφίλ παρόμοιων εταιρειών.

Η υπηρεσία παρέχεται δωρεάν, επιτρέπει στους πελάτες σου να αφήνουν αξιολογήσεις και σου επιτρέπει να εξατομικεύσεις το προφίλ της εταιρείας σου με φωτογραφίες, προσφορές, αναρτήσεις και πολλά ακόμη. Πρότεινε στους πελάτες σου να αξιολογούν το κατάστημα, τις υπηρεσίες ή τα προϊόντα σου στην Google, έτσι ώστε να αυξήσεις ακόμα περισσότερο τις πιθανότητες να εμφανίζεσαι πιο συχνά και σε πιο υψηλές θέσεις.

Δημιούργησε μια ιστοσελίδα

Μια ιστοσελίδα είναι απαραίτητη στις μέρες μας για να προωθούμε τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας, αλλά και για να παρέχουμε έναν εύκολο τρόπο σε όσους ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για την εταιρεία μας, τον τρόπο λειτουργίας της, τις παροχές της, τις τωρινές προσφορές και πολλά ακόμη.

Μπορείς να προωθείς αρκετά την επιχείρηση σου γράφοντας αναρτήσεις στο blog της ιστοσελίδας και βελτιστοποιώντας όλα τα προϊόντα για τις μηχανές αναζήτησης. Μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις το Google Ads για να επενδύσεις λίγα χρήματα στην προώθηση των προϊόντων ή των υπηρεσιών σου.

Αν ο προϋπολογισμός σου δεν επαρκεί για να σε αναλάβει μια εταιρεία ή ένας ελεύθερος επαγγελματίας, τότε μπορείς να χρησιμοποιήσεις πλατφόρμες όπως το WordPress, το Squarespace και το Wix για να δημιουργήσεις εύκολα και γρήγορα τη δική σου ιστοσελίδα.

Σιγουρέψου επίσης πως η ιστοσελίδα θα περιλαμβάνει όλες τις βασικές σελίδες με τις πληροφορίες που θα χρειαστεί κανείς, ενώ μια σελίδα “FAQ” (Συχνές Ερωτήσεις) είναι επίσης ένας εξαιρετικός τρόπος ώστε να απαντήσεις στις συχνότερες ερωτήσεις που μπορεί να κάνει κάποιος γύρω από τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της εταιρείας σου.

Χρησιμοποίησε πολλαπλά κοινωνικά δίκτυα

Μιας και τα κοινωνικά δίκτυα αποτελούν τη νούμερο ένα πηγή ενημέρωσης, είναι σημαντικό η επιχείρηση σου να είναι ορατή σε αυτά. Δημιούργησε αρχικά μια σελίδα στο Facebook και ένα λογαριασμό στο Instagram και σύνδεσε τα μεταξύ τους. Μπορείς επίσης να δημιουργήσεις ένα Εταιρικό Λογαριασμό στο WhatsApp Business και να το συνδέσεις με το Facebook. Το WhatsApp Business σου επιτρέπει επίσης να προσθέσεις στο προφίλ σου τις υπηρεσίες ή τα προϊόντα που παρέχεις, καθώς επίσης και ένα εύκολο τρόπο για απαντάς άμεσα σε πιθανούς πελάτες.

Το LinkedIn είναι επίσης ένα χρήσιμο εργαλείο, καθώς πρόκειται για το γνωστότερο και μεγαλύτερο επαγγελματικό κοινωνικό δίκτυο παγκοσμίως. Το Twitter είναι ένα μέσο με το οποίο θα μπορείς να ενημερώνεις τους πελάτες σου για οτιδήποτε καινούργιο, καθώς επίσης και να προωθείς την επιχείρηση σου μέσα από συζητήσεις σε διαφορετικά tweets που αρμόζουν με αυτά που παρέχεις.

Τέλος, το Pinterest έχει αποδειχθεί αρκετές φορές ως το σημαντικότερο μέσο εισοδήματος για εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ το TikTok είναι ιδανικό για τη προώθηση των προϊόντων / υπηρεσιών σε μορφή βίντεο.

4. Διατήρησε τους πελάτες σου ικανοποιημένους

Αφότου δημιουργήσεις την καινούργια σου επιχείρηση και έναν χάρτη που θα ακολουθείς ώστε να επιτύχεις τους μελλοντικούς σου στόχους, οι πρώτοι πελάτες δεν θα αργήσουν να έρθουν. Η χαρά για κάθε νέο πελάτη δεν φεύγει ποτέ, αλλά όσο σημαντικό είναι για εσένα να βλέπεις νέους πελάτες, άλλο τόσο σημαντικό είναι να τους διατηρείς ικανοποιημένους.

Ξεκίνα αρχικά μειώνοντας όσο περισσότερο γίνεται τον χρόνο απάντησης σου σε νέα emails και μηνύματα πελάτων. Οι πιθανοί πελάτες που κάνουν ερωτήσεις για τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σου θα πρέπει επίσης να εξυπηρετούνται γρήγορα και με αναλυτικές πληροφορίες. Για κάθε ερώτηση ή προβληματισμό που λαμβάνεις, σιγουρέψου πως το προσθέτεις επίσης και στη σελίδα “Συχνές Ερωτήσεις” της ιστοσελίδας σου, έτσι ώστε νέοι πελάτες να βρίσκουν εύκολα και γρήγορα την απάντηση που αναζητούν.

Μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις υπηρεσίες όπως τις Φόρμες της Google ώστε να δημιουργήσεις ερωτηματολόγια. Αυτά τα ερωτηματολόγια μπορείς να τα στέλνεις στο τέλος σε κάθε πελάτη που ενδιαφέρεται να τα απαντήσει, ώστε να συλλέγεις απαντήσεις σε σημαντικά ερωτήματα, όπως ποια ήταν η εμπειρία τους, αν αντιμετώπισαν κάποιο πρόβλημα και αν έχουν να αφήσουν κάποιο σχόλιο με πρόταση ή συμβουλή. Όσα περισσότερα γνωρίζεις για την εμπειρία που έχει κάθε πελάτης σου, τόσο πιο εύκολο θα σου είναι ώστε να διορθώνεις τυχόν προβλήματα και να βελτιώνεις συνεχώς τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σου.

Οι ικανοποιημένοι πελάτες είναι επίσης αυτοί που θα κάνουν την καλύτερη προώθηση της επιχείρησης σου. Αλλιώς γνωστό και ως “από στόμα σε στόμα”, όπως τείνουμε να το λέμε, αυτός ο τρόπος προώθησης είναι πάντοτε ο καλύτερος καθώς προέρχεται από την εμπειρία πελατών και όχι από την ίδια την επιχείρηση.


5. Ξεκίνα δυναμικά με μια Business Coach

Δεν είσαι αναγκασμένος/η να τα περάσεις όλα αυτά μόνος/η. Για την ακρίβεια, μια business coach ίσως είναι η κατάλληλη επιλογή για να δημιουργήσεις ένα οργανωμένο και έξυπνο επιχειρηματικό πλάνο ώστε να ξεκινήσεις όσο πιο σωστά και δυναμικά γίνεται. Επιπλέον, θα έχεις δίπλα σου έναν άνθρωπο για να σε βοηθάει στις δύσκολες ή περίπλοκες καταστάσεις, αλλά και για να ελέγχει τη πρόοδο που γίνεται.

Αν υπάρχει κάτι το οποίο γνωρίζουμε καλά εδώ στο Kalifos τα τελευταία χρόνια, είναι πως οι περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν το Total Self & Brand Creation, ένα πρόγραμμα ιδικά σχεδιασμένο ώστε να σε βοηθήσει να ανακαλύψεις τον αληθινό σου εαυτό, τις αξίες και τα μοναδικά σου ταλέντα, με στόχο να δημιουργήσεις ένα επιτυχημένο brand που θα εκφράζει την μοναδικότητα σου.

Αυτό και μόνο αναφέρει πολλά για τους νέους επιχειρηματίες και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν με τη δημιουργία μιας δικής τους καινούργιας επιχείρησης. Το πρόγραμμα άλλωστε σου επιτρέπει να διερευνήσεις τις βαθύτερες επιθυμίες σου και θα σε καθοδηγεί να πετύχεις τους μεγαλύτερους επαγγελματικούς σου στόχους.

Επιπλέον, όλη η διάθεση σου θα αλλάξει, καθώς μπορείς να προχωράς πιο άφοβα γνωρίζοντας πως υπάρχει από πίσω μια επαγγελματίας business coach που θα σε καθοδηγεί και θα σε βοηθάει σε οποιαδήποτε δυσκολία αντιμετωπίζεις.

Τι περιλαμβάνει το Total Self & Brand Creation Program;

To Total Self & Brand Creation Program έχει ως στόχο να καθορίσει την προσωπική και επαγγελματική σου επιτυχία. Σε βοηθά να διαχειρίζεσαι το χρόνο σου αποτελεσματικά, ενώ παράλληλα αναλύουμε το Portfolio σου, για να δημιουργήσεις το δικό σου μοναδικό Brand.

  • 18 συνεδρίες αυτοανακάλυψης και ενδυνάμωσης (60’-Μέσω Skype/Face Time).

  • Δημιουργία Προσωπικού Coaching Map.

  • Ερωτηματολόγιο σαφήνειας και διαφώτισης Κalifos.

  • Υποστήριξη μέσω email κατά τη διάρκεια της εβδομάδας (Δευτέρα έως Παρασκευή).

  • Eξατομικευμένη λίστα ανάγνωσης «Ανακαλύψτε τις δυνάμεις σας και τα δημιουργικά ταλέντα σας».

  • Playlist Video Ενδυνάμωσης.

  • «Your Brand Strategy” από την Kalifos - Δημιουργία εμπορικής ταυτότητας, σύνταξη της δικής σου μοναδικής ιστορίας, σχέδιο δράσης 6 μηνών για την κυκλοφορία (ή επανεκκίνηση) των δημιουργικών προϊόντων ή υπηρεσιών σου στην αγορά.

Μέσα από το πρόγραμμα θα εξοπλιστείς με τις πιο αποτελεσματικές, προσαρμοσμένες στρατηγικές για να αποκτήσεις μια επιτυχημένη ζωή και επιχείρηση.

Ξεκίνα με μια συνεδρία

Στο Kalifos έχουμε ανακαλύψει αρκετούς εξαιρετικούς τρόπους για να βοηθάμε νέους επιχειρηματίες να κάνουν ένα δυναμικό ξεκίνημα. Κάθε τρόπος είναι διαφορετικός και σχεδιάζεται, βασίζεται και προσαρμόζεται ανάλογα με το κάθε άτομο και την επιχείρηση που θέλει να δημιουργήσει. Καθένας άλλωστε έχει διαφορετικούς στόχους και όνειρα, οπότε δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει το ίδιο στρατηγικό πλάνο για όλους.

Για να ξεκινήσεις, μπορείς να κλείσεις μια συνεδρία, απ’ όπου θα υπάρξει η πρώτη επαφή ώστε να μάθουμε περισσότερα για τις ιδέες και τους στόχους που έχεις. Ακόμα όμως κι αν δεν κατάφερες να φτάσεις σε αυτό το σημείο ή αισθάνεσαι πως η δημιουργία μιας καινούργιας επιχείρησης είναι ένα βουνό, μια business coach θα σε βοηθήσει απλοποιώντας όλη τη διαδικασία και θα σε κατευθύνει με τα σωστά στρατηγικά πλάνα τα οποία θα βασίζονται και θα προσαρμόζονται ανάλογα με την επιχείρηση που θέλεις να δημιουργήσεις, τους στόχους που θέλεις να πετύχεις και το καθημερινό σου πρόγραμμα.

Μπορείς επίσης να κλείσεις τη συνεδρία οποιαδήποτε ημέρα και ώρα, συμπληρώνοντας τη διαθέσιμη φόρμα που παρέχουμε.

Αναρωτιέσαι τι είναι το coaching, πόσοι διαφορετικοί τύποι coaches υπάρχουν, πως μπορεί να σε βοηθήσουν, πως γίνονται οι συνεδρίες και τι ακριβώς κάνει ένας coach; Διάβασε το προηγούμενο άρθρο που είχα γράψει με τίτλο “Τι είναι το Coaching και τι κάνει ένας coach;” για να μάθεις περισσότερα.

Το ξεκίνημα μιας καινούργιας επιχείρησης παίρνει καιρό και απαιτεί υπομονή και επιμονή. Με ένα επιχειρηματικό πλάνο, ένα στρατηγικό πλάνο και την κατάλληλη προώθηση, θα είσαι σε θέση να πετύχεις στους στόχους σου γρηγορότερα και ευκολότερα.

Μια Business Coach μπορεί επίσης να σου παρέχει μεγάλη βοήθεια στις σε όποια δυσκολία αντιμετωπίσεις, αλλά και στο να δημιουργηθεί ένα επαγγελματικό και οργανωμένο μελλοντικό πλάνο.